ABD'de Trump-Harvard gerilimi: Üniversite hükümete dava açtı

Elizabet

Administrator
Yönetici
ABD'de Donald Trump'la, üniversitelere dönük operasyonlarına direnen Harvard Üniversitesi arasında gerilim yaşanıyor.

Harvard Üniversitesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimine, hükümetin ABD eğitim kurumuna sağladığı 2 milyar dolardan fazla fonu durdurma kararını durdurmak için dava açtı.

Harvard Rektörü Alan Garber dün yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz hafta boyunca, federal hükümet, yasadışı taleplerine Harvard'ın uymayı reddetmesinin ardından çeşitli önlemler aldı. Birkaç dakika önce, yasadışı olduğu ve hükümetin yetkisi dışında olduğu için fon dondurma kararını durdurmak için dava açtık" dedi.

Harvard'ın açtığı davada adı geçen ABD hükümet kurumları arasında Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Genel Hizmetler İdaresi yer alıyor.

Harvard'ın yasal şikayetinde, Trump'ın dondurma kararı aldığı üniversite çalışmalarına ilişkin, "Hükümet, antisemitizm endişeleri ile Amerikan hayatlarını kurtarmayı, Amerikan başarısını teşvik etmeyi, Amerikan güvenliğini korumayı ve Amerika'nın inovasyonda küresel bir lider olarak konumunu sürdürmeyi amaçlayan tıbbi, bilimsel, teknolojik ve diğer araştırmalar arasında herhangi bir rasyonel bağlantı tespit etmedi ve tespit edemez" yazıyordu.

Gelişmeye dair henüz bir yanıt vermeyen Trump ve Beyaz Saray ekibi, üniversitelere karşı yürüttükleri bu kampanyayı, "kontrolsüz antisemitizm ve azınlıklara yönelik tarihsel baskıyı ele almayı amaçlayan çeşitlilik programlarını engelleme" amaçlı olduğunu öne sürüyorlardı.

Geçen yılki büyük üniversite protestoları ve Trump'ın antisemitizm iddiası​

Trump yönetimi, geçen yıl ABD üniversite kampüslerini kasıp kavuran İsrail'in Gazze savaşına karşı protestoların antisemitizmle dolu olduğunu iddia ediyor.

Harvard da dahil olmak üzere birçok ABD üniversitesi, o dönemde iddialar nedeniyle protestoları bastırdı ve Cambridge merkezli kurum 23 öğrenciyi denetim altına aldı ve 12'sine de diploma vermedi.

New York City'deki Columbia Üniversitesi de dahil olmak üzere diğer kurumlar, eğitimcilerin "çok sol görüşlü" olduğunu iddia eden Trump yönetiminin daha az kapsamlı taleplerine boyun eğmişti.