Direniş, zafer, eve dönüş

Elizabet

Administrator
Yönetici
20 Ocak’ta ABD Başkanı olarak yemin eden Donald Trump’ın “Ben gelmeden hâlledin” mesajıyla varılan ateşkes, Gazze’deki çileyi sonlandıramadı. Trump ve İsrail aşırı sağı, geri dönüşleri engellemeyi ve Filistinlileri başka ülkelere yerleştirme planlarını sürdürse de Gazzeliler, her şeye rağmen kuzeydeki topraklarına dönmeye başladı. İsrail, ateşkese rağmen geri dönüşleri engelleme tehdidinde bulunmuş ve yerlerinden edilen Filistinlilerin kuzeye geçişine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak Filistinliler, insan seli gibi hareket ederek kuzeydeki topraklarına dönmeye başladı. İsrail’in Netzarim Koridoru’ndan geçişlere izin vermesiyle on binlerce Filistinli, kuzeydeki topraklarına gitmek için harekete geçti. Havadan çekilen görüntüler, büyük kalabalıkları gözler önüne serdi. ABD’li bir özel güvenlik şirketinin denetim yaptığı caddede İsrail’e ait insansız hava araçlarının uçtuğu bildirildi. ON BİNLER YOLLARDA Ateşkes uyarınca, Gazze’nin kuzeyi ve güneyini ayıran Netzarim Koridoru'ndan Filistinlilerin evlerine geri dönüşüne dün sabahtan itibaren izin verildi. On binlerce Filistinli, yanlarına alabildiği eşyalarla kuzeye doğru yürümeye başladı. Yaya olarak dönüş yoluna çıkanlardan yaklaşık iki saat sonra da araçlı Filistinliler dönüş yoluna koyuldu. FİLİSTİNSİZ GAZZE PLANI TUTMADI Hamas, Filistinlilerin evlerine dönüşünü "Filistin halkının zaferi” olarak niteledi. Hamas, bu geri dönüşleri; hem Netanyahu hem ABD Başkanı Trump’ın arzu ettiği Filistinlileri tehcir planının hezimeti olarak yorumladı. Ürdün de Filistinliler için "alternatif vatan" söylemini kabul etmediklerini belirterek “Filistin Filistinlilerindir.” açıklamasında bulundu. GAZZELİLERİN ZAFERİ İsrail saldırılarında Gazze’nin kuzeyindeki yapıların yüzde 80-90’ının yıkıldığı belirtilirken defalarca yerinden edilen Filistinliler, her şeye rağmen topraklarına dönme kararlılığını sürdürüyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, yazılı bir açıklama yaparak “Bu, Filistin halkının zaferi ve İsrail’in tehcir hayallerinin sonu.” ifadelerini kullandı. Hamas, geri dönüş sahnelerini Filistin halkının vatan sevgisinin bir kanıtı olarak nitelendirdi ve “Evleri yıkılmış olsa da halk, topraklarında kalma kararlılığını ortaya koyuyor.” dedi. Hamas ayrıca, Gazze Şeridi’nin her bölgesine yoğun şekilde yardım malzemelerinin ulaştırılması çağrısı yaptı. İsrail’de Ulusal Güvenlik Bakanlığı görevinden istifa eden Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, zorla yerinden edilen Filistinlilerin bu sabah itibarıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmeye başlamasına tepki göstererek bunun “Hamas’ın zaferi” olduğu yorumunda bulundu.