Maarif Vakfı’ndan Barzani’ye ziyaret: IKBY’de yeni okulların açılması gündemde

Elizabet

Administrator
Yönetici
Türkiye Maarif Vakfı (TMF) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yeni okullar açmayı planlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022-2024 yıllarında yaklaşık 10 milyar TL kaynak aktardığı vakıf, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sadece bir ay önce yurtdışındaki cemaat okullarını devralmak üzere kurulmuştu.

Yurtdışında şirket kurma, ortak olma ve işletme yetkisiyle donatılan vakfın halihazırda 55 ülkede 500’e yakın eğitim kurumu bulunuyor.

Kurum yetkilileri son olarak Irak’ın başkenti Bağdat’a ve ardından IKBY başkenti Erbil’e ziyaret düzenledi. Bağdat’ta Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Hamid Gızzi ve Irak Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililerle görüşen TMV Başkanı Mahmut Mustafa Özdil’in başkanlık ettiği heyet Erbil’de üst düzey yetkililer tarafından kabul edildi.

Barzani'den TMV'ye destek, Özdil'den Rwanga Vakfı'na takdir​

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Pazartesi günü TMV Başkanı Mahmut Mustafa Özdil’i kabul etti. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Erman Topçu’nun da katıldığı görüşmede Barzani, Maarif Vakfı Başkanı’nı göreve başlamasından dolayı tebrik etti. Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde vakfa bağlı eğitim projelerinin geliştirilmesi için her türlü desteği sunacaklarını ifade etti. Özdil ise görüşmede IKBY’de eğitim alanında faaliyet gösteren Rwanga Vakfı’nın eğitim sektöründeki önemli rolünü takdir ettiğini söyledi.

TMV heyeti Erbil’de ayrıca IKBY Eğitim Bakanı ve diğer yetkililerle de görüştü.

Erbil'deki okulda iftar: Süleymaniye ve Duhok'ta da yeni okul projeleri gündemde​

Aynı akşam Uluslararası Maarif Erbil Okulları'nda düzenlenen iftar programında konuşan Özdil "Eğitim alanında IKBY ile Türkiye arasındaki işbirlikleri artarak devam edecek" dedi. Özdil, “Erbil’de ikinci bir kampüs için hazırlıklarımız devam ediyor. Musul ve Basra’da da yakında inşallah Maarif Okullarını hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Erman Topçu ise “Çok güzel planlar var, (Erbil’de) ikinci bir okulun açılması, Süleymaniye’de bir arsa var, onun üzerinde de bir okul şartlar el verdiği takdirde kurulabilir. Keza Duhok’ta yeniden bir okul açılması gündeme gelebilir” dedi.