Orhan Pamuk, Guardian’a Konuştu: Biraz Ünlüyüm, Bu Yüzden Başkalarının Söyleyemediği Şeyleri Söyleyebiliyorum

Elizabet

Administrator
Yönetici
Orhan Pamuk - The Guardian Söyleşisi

Orhan Pamuk, köklü İngiliz gazetesi The Guardian’dan Hannah Newton’ın sorularını cevapladı. “Biraz şöhretim var, bu yüzden başkalarının söyleyemediği şeyleri söyleyebiliyorum. Bu benim için bir ayrıcalık oldu,” diyen yazar, birçok farklı başlıkta merak edilenleri yanıtladı.

Okurların karşısına son olarak kurgu dışı türündeki Uzak Dağlar ve Hatıralar kitabıyla 2022 yılında çıkan Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine verdiği söyleşide sanat yolculuğundan, İstanbul’a olan bağlılığından ve Türkiye’deki siyasi baskılara karşı tutumundan bahsetti. 72 yaşındaki Nobel ödüllü yazar, edebiyat, kimlik ve özgürlük üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Pamuk, orta sınıf bir ailede büyüdüğünü ve özellikle babasının sanat sevgisinin hayatında belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Babasının geniş bir kütüphanesi olduğunu belirten yazar, “Jean-Paul Sartre hakkında konuşurdu. Arkadaşlarımın evlerini ziyaret ettiğimde ise kitapların azlığını fark ederdim,” dedi. Babasının şair olma hayali taşıdığını ancak annesinin daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olduğunu ekledi:

“Annem, ‘Roman yazmak istiyorsan para kazanamazsın, mimar ol,’ derdi.”​

Orhan Pamuk: “İçimdeki Ressamı Öldürdüm”​

22 yaşında ressamlık yerine yazarlık yapmaya karar verdiğini belirten Pamuk, bu kararı, “İçimdeki ressamı öldürdüm,” sözleriyle dile getirdi. Ancak yazarlıkta görsel bir bakış açısını koruduğunu, “Görsel bir romancı oldum,” diyerek vurguladı.

Orhan Pamuk’un İstanbul’a olan sevgisi ve bu şehrin hayatındaki yeri, söyleşide önemli bir yer tuttu. Pamuk, “İstanbul, anılarımın bir dizini. Şehirdeki bir çeşme ya da köprüden geçtiğimde yaşadığım aşklar, başarısızlıklar ve ilk kitabımın bir kitapçı vitrininde göründüğü o an canlanıyor,” dedi.

Orhan Pamuk The Guardian Soylesi

Yazar, Türkiye gibi ülkelerde modernlik ve gelenek arasındaki çatışmanın daha belirgin olduğunu ve bu temaların eserlerinde sıkça yer aldığını ifade etti. Ödüllü yazar, “Herkes moderniteyi istiyor ama aynı zamanda yerel kültürü onurlandırmayı da arzuluyor. Bu ise neredeyse imkânsız,” diyerek bu çelişkiyi özetledi.

Orhan Pamuk En Büyük Korkusundan da Bahsetti​

Siyasi baskılar ve sansür korkusunun hayatının bir parçası olduğunu dile getiren Pamuk, “Kampanyalardan, fiziksel saldırılardan ve kitaplarımın yasaklanmasından korkuyorum. Ama biraz şöhretim var, bu sayede başkalarının söyleyemediği şeyleri söyleyebiliyorum,” dedi ve ekledi:

“Bu benim için bir ayrıcalık oldu.”​

Orhan Pamuk - The Guardian Söyleşi

Pamuk, edebiyatın yalnızca baskıları kronikleştirmekten ibaret olmadığını, aynı zamanda baskı altındaki insanlığın keşfedilmesi olduğunu vurguladı:

“Edebiyatın konusu nihayetinde insan karakteridir.”​

Orhan Pamuk, söyleşiyi nasıl hatırlanmak istediği sorusuna verdiği yanıtla bitirdi:

“İyi kitaplar yazan ve biraz sanat yapan, iyi niyetli bir yazar olarak hatırlanmak isterim.”​

Orhan Pamuk’un verdiği söyleşi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News veya WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Bu yazı Orhan Pamuk, Guardian’a Konuştu: Biraz Ünlüyüm, Bu Yüzden Başkalarının Söyleyemediği Şeyleri Söyleyebiliyorum ilk olarak şu sitede yayımlanmıştır: Kayıp Rıhtım. Yazının kaynağı bu sitedir.