Ortaokulda ‘sevapmetre’, lisede ‘iftarda konuşalım’ sohbetleri

Elizabet

Administrator
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde laiklik ilkesini hiçe sayarak okullara gönderdiği "Ramazan ayında yapılabilecek etkinlikler" listesinde “Veli ve Öğrenci İftarları” yer almıştı.

İstanbul’da ilçe milli eğitim müdürlükleri okullarda düzenlenen iftar programları kapsamında “İftarda Konuşalım” sohbetleri yapılmasını ve yapılan programların sonucuna ilişkin de bilgi verilmesini istedi.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ise bir ortaokulda öğrencilere “Sevapmetre” başlıklı bir çizelge dağıtıldığı ortaya çıktı.

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖB-SEN) Genel Eğitim Sekreteri Serkan Bebek, Kırıkhan’da bir ortaokulda çocuklara “sevap”larının ölçüldüğü “sevapmetre” uygulaması yapıldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Bebek’in paylaştığı görselde “Sevapmetre Ramazan” başlığıyla “Namaz kıldım”, “Kuran okudum”, “Salavat çektim”, “Dua ettim”, “Sadaka verdim” maddelerinin gün gün işaretleneceği alanlar yer alıyor.

Uygulamaya tepki gösteren Bebek “Sizler bu şekilde Sevapmetre yapıp sevap toplama çalışması yapıp en çok kim sevap kazandı diye bulmaya çalışırsanız, yarın Cübbeli bu çocuklara yanmaz kefen satar, diğeri ağzına sokup çıkardığı hurmayı kutsal diye verir” ifadesini kullandı.

Okul müdürleri ve öğretmen meslektaşlarına seslenen Bebek “Mesela Ramazan'da oruç tutmayan farklı mezhep ya da inançtan bir öğrenciye bu durumu nasıl açıklayacaksınız? Sen günahkarsın mı diyeceksiniz?” diye sordu. “Bana sorarsanız yanına bir de günahmetre yapın.. Kul hakkı yiyen, yalan konuşan, yolsuzluk yapan, adaletsiz davranan, zulmeden insanların isimlerini de yazsınlar çocuklar” diyen Bebek uygulamanın utanç verici olduğunu ifade etti.

İstanbul'da liselerden 'İftarda Konuşalım' sohbetleri düzenlemeleri istendi​

Öte yandan İstanbul Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okullara gönderilen bir yazıda liselerde “İftarda Konuşalım” programları düzenlenmesi istendi.

Yazıda okul müdürlerinden “Bakanlık talimatıyla halihazırda okullarda mevcut planlanmış İftar Programlarının bu kapsamda değerlendirilmesi ve ‘İftarda Konuşalım’ olarak da uygulanması” istendi.

Buna göre liselerde “Erdem, Değer, Eylem” çerçevesinde belirlenen konu başlıklarında “alanında uzman” konuklar “İftarda Konuşalım” etkinliğinde öğrencilerle sohbet edecek.

Söz konusu etkinliğin iftar öncesinde konuşmacıyla moderatör öğretmen ya da müdür yardımcısı eşliğinde öğrencilerin yüz yüze sohbet etmesi şeklinde olacağı belirtilirken, okul müdürlerinden uygulamanın konusu, konuşmacısı ve katılım sayısına dair sonuçları hakkında da ilçe milli eğitim müdürlüğüne bilgi verilmesi istendi.