RSI (Relative Strength Index) nedir? RSI analizi nasıl kullanılır?

Elizabet

Administrator
Yönetici
Teknik analizde en sık kullanılan göstergelerden biri olan RSI (Relative Strength Index - Göreceli Güç Endeksi), fiyat hareketlerinin hızını ve değişim oranını ölçen bir momentum göstergesidir. J. Welles Wilder tarafından geliştirilen bu gösterge, yatırımcılara fiyatın aşırı alım veya aşırı satım bölgesinde olup olmadığını anlamada yardımcı olur.

RSI NEDİR?​

RSI, 0 ile 100 arasında bir değer alır ve genellikle 14 günlük periyot kullanılarak hesaplanır. Gösterge şu şekilde yorumlanır:

• 70 ve üzeri: Aşırı alım bölgesi (fiyatın fazla yükseldiğini ve geri çekilme olasılığının arttığını gösterir)
  • 30 ve altı: Aşırı satım bölgesi (fiyatın fazla düştüğünü ve yükseliş ihtimalinin arttığını gösterir)

Bu seviyeler piyasa hareketlerine bağlı olarak 80 ve 20 şeklinde de ayarlanabilir.

RSI NASIL HESAPLANIR?​

RSI hesaplama formülü şu şekildedir:

• RSI = 100 - [100 / (1 + RS)]

Burada RS (Relative Strength - Göreceli Güç) şu şekilde hesaplanır:

• RS = (Son 14 gündeki ortalama yükseliş) / (Son 14 gündeki ortalama düşüş)

Bu hesaplama sonucunda elde edilen değer, fiyatların mevcut durumunun aşırı alım veya satım bölgesinde olup olmadığını belirler.

RSI ANALİZİ NASIL KULLANILIR?​

RSI, yatırımcılara fiyat hareketleri hakkında önemli ipuçları verir. İşte en yaygın kullanılan RSI stratejileri:

1. AŞIRI ALIM VE AŞIRI SATIM BÖLGELERİ​

RSI 70’in üzerine çıktığında, fiyatın aşırı alım bölgesinde olduğu kabul edilir ve geri çekilme (düzeltme) ihtimali yüksektir.

RSI 30’un altına düştüğünde, fiyat aşırı satım bölgesine girmiş demektir ve yukarı yönlü toparlanma olasılığı artar.

2. RSI DİVERJANSI (UYUMSUZLUKLAR)​

• Pozitif Uyumsuzluk (Bullish Divergence): Fiyat düşerken RSI yükseliyorsa, yükseliş trendinin başlayabileceğine işaret eder.
  • Negatif Uyumsuzluk (Bearish Divergence): Fiyat yükselirken RSI düşüyorsa, düşüş trendinin başlayabileceğini gösterir.

3. 50 SEVİYESİ KULLANIMI​

• RSI 50’nin üzerinde olduğunda, yükseliş trendinin güçlü olduğu kabul edilir.
  • RSI 50’nin altına düştüğünde, düşüş trendinin devam etme ihtimali yüksektir.

4. RSI TREND ÇİZGİLERİ​

Fiyat grafiğinde olduğu gibi, RSI üzerinde de trend çizgileri çizilebilir. RSI’nın trend çizgisini yukarı kırması, alım sinyali; aşağı kırması ise satış sinyali olarak yorumlanabilir.

RSI KULLANIMININ AVANTAJLARI​

• Kolay yorumlanabilir: 70 ve 30 seviyeleri sayesinde yatırımcılara net alım ve satım sinyalleri sunar.
  • Hızlı sinyal verir: Piyasa yön değişimlerini erken fark etmeye yardımcı olabilir.
  • Uyumsuzluklar sayesinde trend dönüşlerini gösterebilir: Fiyat hareketleri ile RSI arasındaki farklılıklar trend değişimlerini önceden gösterebilir.

RSI KULLANIMININ DEZAVANTAJLARI​

• Yanıltıcı sinyaller üretebilir: Piyasada güçlü bir trend olduğunda, RSI aşırı alım veya aşırı satım bölgesinde uzun süre kalabilir.
  • Tek başına yeterli olmayabilir: Daha doğru sinyaller almak için MACD, hareketli ortalamalar ve Bollinger Bantları gibi diğer göstergelerle birlikte kullanılması önerilir.
  • Farklı zaman dilimlerinde farklı sonuçlar verebilir: Kısa vadeli ve uzun vadeli analizlerde RSI değerleri değişebilir.

RSI, teknik analizde trend yönünü ve momentumunu ölçmek için oldukça etkili bir araçtır. Ancak tek başına kullanımı yanıltıcı olabilir. Daha güvenilir sonuçlar almak için farklı teknik göstergelerle birlikte değerlendirilmesi önerilir. RSI'nın aşırı alım ve satım bölgelerinde verdiği sinyaller dikkatlice analiz edilmeli ve piyasa koşulları göz önünde bulundurularak yatırım kararları verilmelidir.