Yöneylem anketi: Erdoğan'la muhalefet adayı arasında yüzde 10 fark var

Elizabet

Administrator
Yönetici
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, yılın ilk kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

'Türkiye Siyaset Araştırması', 3-7 Ocak 2025'te 81 ilde 2 bin 100 kişiyle görüşülerek hazırlandı. Ankette, kararsızlar ve oy kullanmayacaklar oransal olarak dağıtıldı.

"Bu pazar milletvekili seçimi olsa" sorusuna yanıtta 'kararsızlar dağıtılmadan' partilerin oy oranı şöyle sıralandı:

AKP: 24.9, CHP:24.5, DEM Parti: 7.6, MHP: 6.7, İYİ Parti: 2.9

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-1.jpg

Araştırmaya göre 'kararsızlar dağıtıldıktan' sonraki oy oranı şöyle:

AKP: 31.4, CHP: 30.9, MHP: 8.4, DEM Parti: 9.5, İYİ Parti: 3.6

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-2.jpg

"Sizce Türkiye iyi mi yoksa kötü mü yönetilmektedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 53,6'sı 'kötü', yüzde 24,1'i 'iyi' yanıtını verdi. "Ne iyi ne kötü yönetiliyor" diyenlerin oranı ise yüzde 21.1.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var.PNG

SORUNLARI HANGİ PARTİ ÇÖZER?​

"Sizce Türkiye’nin sorunlarını hangi parti çözer?" sorususuna katılımcıların yüzde 27,6'sı AKP, yüzde 20.7'si CHP yanıtını verdi. Araştırmaya göre, 'Hiçbiri' diyenlerin orası ise yüzde 31,4.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-1.PNG

ERDOĞAN BAŞARILI MI?​

"Genel olarak düşündüğünüzde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başarılı mı, yoksa başarısız mı buluyorsunuz?" sorusuna yanıtta ise katılımcıların yüzde 38.1'i 'başarısız' derken, yüzde 38.7'si başarılı buluyor.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-2.PNG

"Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak olsa Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle:

'Recep Tayyip Erdoğan' diyenler yüzde 37,1, 'Muhalefet Adayı' diyenler ise yüzde 47,5, kararsızların oranı yüzde 9,4 olurken, yüzde 6'sı ise 'oy kullanmam' diyor.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-3.PNG

ESAD'IN DEVRİLMESİ ORANLARI NASIL ETKİLEDİ?​

"Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın oy oranını arttırdığını düşünüyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar şu şekilde:

Yüzde 51.1 - Evet, Suriye’deki gelişmeler iktidarın oy oranını arttırmıştır

Yüzde 41.5 - Hayır, iktidarın oy oranında bir artış gözlemlemiyorum

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-4.PNG

BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASI​

Araştırmaya katılanlara belediyelere atanan kayyumlar da soruldu. "Muhalefet partilerinin yönettiği belediyelere kayyum atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yüzde 55.3'ü 'Yanlış buluyorum', yüzde 34.9'u ise "Doğru buluyorum" diye cevapladı.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-6.PNG

ÖCALAN ÇAĞRISI​

Araştırmaya katılanların "MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik çağrılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna verdiği cevaplar şöyle:

Katılımcıların 59.7'si 'Yanlış buluyorum desteklemiyorum', yüzde 26.3'ü 'Doğru buluyorum, destekliyorum', yüzde 7.5'i 'Bahçeli’nin açıklamalarından haberdar değilim' derken, cevap vermeyenlerin oranı yüzde 6.5.

yoneylem-anketi-erdogan-la-muhalefet-adayi-arasinda-yuzde-10-fark-var-5.PNG