Zelenskiy ‘görevi bırakabilirim’ dedi, ABD ile mineral anlaşmasına yeşil ışık yaktı

Elizabet

Administrator
Yönetici
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Ukrayna için barış anlamına gelecekse" görevi bırakabileceğini söyledi, ardından devlet başkanlığını bırakması karşılığında ülkesinin NATO üyeliğine kabul edilmesi şartını öne sürdü.

ABD ile Rusya arasında müzakereler başlarken Trump ile Zelenskiy arasındaki gerilim de tırmanmıştı.

ABD’nin savaş boyunca Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımların karşılığında Ukrayna’nın yeraltı kaynaklarından 500 milyar dolarlık kısmına erişim talep eden Trump’a Zelenskiy “devletimizi satmayacağız” diye yanıt vermişti.

Trump ise Zelenskiy’i önce Rusya ile savaşı başlatmakla suçlamış, ardından da görev süresi dolmasına rağmen seçime gitmediği için onu “diktatör” diye nitelemişti.

Kiev ile Washington hattında Ukrayna’nın nadir toprak mineralleri için pazarlık sürerken Zelenskiy bugün başkent Kiev’de düzenlediği basın toplantısında ABD ile bu konuyu konuşmaya hazır olduklarını duyurdu.

'Görevi bırakmam gerekiyorsa buna hazırım'​

Zelenskiy ayrıca gerekirse devlet başkanlığı görevini bırakmaya hazır olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin, “Ukrayna’da barışı sağlamak için devlet başkanlığını bırakması gerekirse buna hazır olup olmadığı” sorusuna yanıt veren Zelenskiy “Eğer Ukrayna için barış olacaksa, bunun için gerçekten benim görevi bırakmam gerekiyorsa, buna hazırım” dedi.

Zelenskiy ardından “Bunu NATO’ya (Ukrayna’nın NATO üyeliğine) değişebilirim, eğer bu koşul varsa, derhal” diye de ekledi.

Ukrayna 2022’de Rusya ile başlayan savaşın ardından sıkıyönetim ilan etmiş ve Zelenskiy’in görev süresi 2024’te dolmasına karşın sıkıyönetim nedeniyle ülkede devlet başkanlığı seçimine gidilmemişti.

Trump'tan arabuluculuktan fazlasını istedi​

Zelenskiy bugünkü basın toplantısında Trump’ı Kiev ile Moskova arasında yalnızca bir arabulucu olarak değil, Ukrayna’nın ortağı olarak görmek istediğini söyledi. Zelenskiy “Gerçekten bunun basit bir arabuluculuktan fazlası olmasını istiyorum. Bu yeterli değil” dedi.

Witkoff: Ukrayna ile mineral anlaşmasının bu hafta imzalanmasını bekliyoruz​

Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Steve Witkoff bu hafta içinde Kiev ile mineral anlaşmasını imzalamayı beklediğini açıkladı.

CNN’e konuşan Witkoff “Zelenskiy’in bir hafta önce taahhüdüne yönelik tereddütünü gördünüz. Başkan ona bir mesaj gönderdi ve artık tereddüt etmiyor” dedi.

Trump da dün yaptığı açıklamada ABD’nin Ukrayna ile mineral anlaşmasını imzalamaya yakın olduğunu söylemişti.

Zelenskiy ABD’nin, ülkesinin nadir toprak minerallerinden pay istediği anlaşma taslaklarında Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantileri olmadığını öne sürerek bu taslakları imzalamamıştı.

Bugünkü basın toplantısında ise, "Mineraller hakkında konuşmaya hazırız. Paylaşmaya hazırız" dedi ve ABD'nin Putin'in "bu savaşı bitirmesini sağlaması gerektiğini" söyledi.