İmamoğlu adaylık kampanyasını İzmir'den başlattı: 'Yol arkadaşlarımın mal varlıklarına el konuldu'

Elizabet

Administrator
Yönetici
CHP’nin 23 Mart’ta Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için düzenleyeceği ön seçime tek aday olarak girecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ön seçim çalışmalarına bugün İzmir'den başladı.

İmamoğlu, havalimanındaki karşılamanın ardından Üçkuyular Vapur İskelesi'nden feribotla Karşıyaka'ya geçti.

Feribotta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İmamoğlu, "Hasan Tahsin'in ülkenin kurtuluş mücadelesi için attığı ilk kurşunu biz bugün bir maraton koşusunun ilk fişeği diye tarifleyelim. Hasan Tahsin o ilk kurşunu sıkarak yaşamına mal olan mücadeleyi başlatarak vermiş olduğu mesaj bu ülke barış ülkesi olsun mesajıydı. Biz de o barış mesajının bugünkü temsilcileriyiz" dedi.

'Yol arkadaşlarımın mal varlıklarına el konuldu'​

Daha sonra Karşıyaka'daki Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu'nda konuşan İmamoğlu, kendisine yakın isimlerin malvarlığına el konulduğunu açıkladı:

"İktidar zalimliğine yeni bir sayfa ekledi. Dün öğrendim ki aralarında kimi yol arkadaşım, kimi tanıdığım, kimi hiç tanımadığım insanların mal varlıklarına, banka hesaplarına el koymuşlar. Dedim ya, aralarında tanımadıklarım da var. Herhalde selam verdim diye ya da bana geçerken dokundu diye onları da yaktılar. Her geçen gün bana ve arkadaşlarıma yeni bir saldırı uyduruyorlar."

"Açıkça, mertçe söyleyin ya, ne istiyorsunuz? İstanbul’a, Türkiye’ye hizmet etmeyelim istiyorsunuz" diyen İBB Başkanı, "Ekrem İmamoğlu olmadan seçime girelim istiyorsunuz, öyle değil mi?" diye ekledi.

İktidara seslenen İmamoğlu, “Millet senin 'Ali Cengiz' oyunlarından bıktı, diğerlerini bırak, bana gel bana! Ben buradayım, millet de burada, sandık da burada. Millet sandığı bekliyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a diploma göndermesi​

Üniversite diploması hakkında soruşturma açılan İmamoğlu, "Niye belediyelerimizle uğraşıyorsun? Savcıya tehdit davası, bilirkişi davası, bir de üstüne kendinde olmayan, 'diploma' davası!" diyerek, uzun yıllardır AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Marmara Üniversitesi'nden aldığı, tartışılan diplomasına göndermede bulundu.

İmamoğlu, 5 Mart'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda diplomasıyla ilgili verdiği ifadeden bir kesiti de aktardı.

"35 yıl sonra dedim ki 'Ben 19 yaşında yatay geçiş yaptırdım, evrakta sahtecilikten beni çağırdınız, 17 yaşında yaptırsaydım o zaman annemi babamı mı çağıracaktınız?' dedim, 'Evet' dediler. Allah bunlara akıl versin."

'İktidarı uyarıp eleştiren herkes zulüm altında'​

İmamoğlu'nun konuşmasında öne çıkan diğer bölümler şöyle:

• Sevgili dostlar, bugün benim için çok özel bir gün. Ben önce aday, sonra cumhurbaşkanı olma iddiasıyla yola çıkıyorum. Elbette, elbette odalarını bile sayamayacağımız, sayamayacağımız, söylemeye bile utanacağımız bir sarayda oturup ülkeyi yönetmek gibi bir hayalimiz yok. Ben bir makama değil, zorlu bir mücadeleye adayım. Tek derdim ve hayalim bu iktidarın yerle bir ettiği devlet yapısını, ekonomiyi, demokrasiyi, hukuku, eğitimi, sağlığı sizlerle birlikte inşa etmek.
  • Milletçe iktidarın giderek dozunu artırdığı bir zulüm ve baskı ile karşı karşıyayız. Kazandığı parayla geçinemeyen, borçlanmadan yaşayamayan milyonlarca yoksul ve dar gelirli, kendilerini işe sayan bu iktidarın zulmü altındadır. Değerli dostlar, ülkeyi yönetenler işlerini doğru dürüst yapamadığı için depremlerde, yangınlarda, afetlerde, ne yazık ki denetlenemeyen hastanelerde, güvenliği sağlanamayan ortamlarda canlarını, sevdiklerini yitiren bu millet zulüm altındadır. Gerçekleri dile getiren, iktidarı uyarıp eleştiren herkes zulüm altındadır.
  • Ekrem İmamoğlu olarak, size de söz veriyorum, namus sözü veriyorum, bize yenilgiyi öğretemeyeceksin! Bize yenilgiyi öğretemeyeceksin. Dört kere yaşattığım gibi, bak, bu işareti biliyorsun. Dört kere yaşattığım gibi beşinci ve son yenilgiyi tadacak, evine gideceksin. Evine gideceksin. Çok korkuyorlar bir sandık daha gelir diye.

İmamoğlu hakkındaki soruşturma ve davalar​

Son beş yılda açılan davalarda İBB Başkanı'na arasında 'kamu görevlisine hakaret', 'ihaleye fesat karıştırma', 'görevi kötüye kullanma' gibi suçlamalar yöneltildi. Son dönemde ise özellikle siyasi yasak talebi içeren davaların sayısı arttı.

İmamoğlu hakkında açılan davalar arasında şu ana kadar en kritik karar, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret davasında verildi. 2019 yılında ifadeleri nedeniyle açılan davada mahkeme, Aralık 2022’de İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve bu kararın kesinleşmesi halinde siyasi yasak uygulanacağını belirtti. Ancak karar istinaf sürecinde olduğu için henüz kesinleşmiş değil.